Karl-ed

Sometimes I dont feel that I should share or write my own experiences. When I do tell, most probably because I can’t help it.

I’m seeing changes in other people’s lives through the actions and decisions they make. People who dares to take the challenge, go out of their comfort zones, take the giant fucking leap and do the things that scares the hell out of them.

If there is one person in this world (other than Lady Gaga) that we should take an example of “getting out of the comfort zone”, it would have been Karl Pilkington. Oh my God. I just love this man.

These people are unstoppable. They have awaken the giants in them. The giant who has taken enough rest, wishes to go where ever his desires tell him. There’s just so much energy as if he just bolt down the whole carton of Kopi Radix.

When people tell you their stories, we would conclude that some are already at the starting grid warming up their engines, or in between the messiness of the transition phase while some has triumphed, which I envy, really (in a good way though).Well, it doesn’t matter where they (or we) are right now but they must have started somewhere. If you ask me, I would say, they started with a dream (I am not sure what Karl Pilkington dreamt of doing while he was in his childhood). Karl is always got laughed at by the mulut kurang hajar Ricky Gervais, but words don’t bring Karl down.

Entahlah, if you feel there’s a burning desire inside of you, don’t let it die. Go out. Be curious. Be a Karl Pilkington.

I’ll see you on the other side.

Happiness is New Lingerie

Tongkeng tetiba cerita pasal dawai bra Wacoal berkarat hari ni. Tongkeng ni memang bagus, serba boleh. Ceritalah pasal apa, semua dia update (org sekarang gedik sebut hupdate). Ish.

Dulu masa kat ExxonMobil, kakak2 senior selalu cerita diorang beli Wacoal murah kat Bangkok. Kita gaji minimum,so dengar je lah. Ada sekali tu pegi jengah price tag kat Isetan KLCC, kot ada harapan nak pakai bra mahal. Haram. Mahal gila ok. I also went to check out the Wacoal that they say murah sgt kat Bangkok tu, tak jugak beli. (eh, bukan pegi Bangkok semata carik bra, masa tu visit Bangkok office dgn rakan-rakan Loyalty)

Sebenarnya penting bagi orang perempuan update bukan saja wardrobe tapi juga the undergarments. Ataupun sebutan seksinya lingerie. Especially kita yang dah berumahtangga. Ada my friend hari tu tanya bila dia kena shop new bra for his wife sebab size dah bertambah sebab wife pregnant and dikurniakan sepasang girls yang naik size seiring dengan jumlah bulan mengandung. Maksudnya, makin besar perut, makin besar la bonanzanya. Pening juga dia, sebab dia tau bra bukannya murah. Kalau nak murah, cepat je longgar. Tak kena dengan cara basuhnya, lagi lah. Dengan sendirinya husband bertanggungjawab untuk make sure wife pakai bra yang bagus hehe.

Lagipun, bila dah hidup bersama ni, banyak benda jadi rutin. Benda yang baru for newlyweds, lama-lama tetap tak rasa baru. So takkan lah nak surprise jadahnya setiap minggu nak excitement kan. Life ni, termasuklah dalam rumahtangga, dengan sendirinya macam-macam surprise Tuhan bagi. Ada benda yang best, ada yang tak berapa best. Jadi nak balancekan happenings in between tu carilah idea yang somehow boleh excitekan diri sendiri or rakan sebilik. New lingerie never fail. Ni contoh je la. Boleh je nak buat benda lain. Bungee jumping je yang tak termasuk in my list. Will never. (tetiba bungee jumping)

I always believe that the most comfortable doesnt have to be the most expensive. Yang penting sesuai dan selesa. Kalau mampu beli Wacoal beli lah. Tapi I tak pernah lagi bayar RM269.00 untuk sepasang bra. Tak tergamak, seriously. My tetek tak layak kot. Haha. Lainlah Alessandra Ambrossio kan. Sensual curve gitu.

alessandra-ambrosio-300x400

I had the chance to shop for new bras recently at La Senza KLCC. Coincidentally it was 12.12.12. Tak terperasan pun date tu tapi  sebab lately I dont really shop for baju baru, so the new bras were enough to keep me away from KLCC for another 2-3 months. Trust me, it is so easy to please us women. Shawl, bras, undies, a pair of new Charles & Keith flats and I also spend my money on books. Not just for me but for my children. I akan pening kepala kalau tak dapat beli buku baru. Really, these are all so affordable. Our demands are really really small, and not necessarily kena beli semua benda selalu pun kan. Kalau dapat boyfriend or husband yang memang suka shower you with expensive gifts then memanglah bertuah. Tapi kalau tak dapat, takpe. Malam-malam dapat peluk pun dah kira ok lah tu. Hehe. Ada orang tak dapat tau. Syukur syukur.

The kinky red door at La Senza KLCC changing room

The kinky red door at La Senza KLCC changing room

Apa best sangat ke kena peluk ni? Nantilah cerita ek.

Miranda Kerr butterflied in 2008

Miranda Kerr butterflied in 2008

Kat syurga nanti kita reincarnate jadi lagi hebat dari ni tau. Hopefullylah kan.

 

Wahai anakku

Copy paste je dari facebook Tuan Ibrahim. Tuan Ibrahim dulu lecturer Eda (my sister) masa kat Uitm Jengka.

 

Dato’ Tuan Ibrahim bin Tuan Man (Official)

‎16hb Jan 2013.

Wahai anakku,
Janganlah engkau terlalu mengharapkan apa yang ada ditangan manusia, nescaya kamu akan kecewa.Tetapi harapkanlah apa yang ada pada Allah, kerana itu lebih baik dan lebik mulia bagimu.

Wahai anakku,
Kenapakah kamu rasa apa yang ada pada manusia lebih kamu yakini untuk kamu memperolihinya ?. Sejak bila kamu rasa manusia menjadi punca rezkimu, lalu kamu menyanjungi manusia yang memberikannya kepada kamu, dan kamu melupai Tuhan yang menyalurkan rezkimu melalui tangannya. Apakah wajar penerima surat terlalu bersyukur kepada posmen yang menghantar surat, sedangkan ia tidak pula berterima kasih kepada penulis surat.

Wahai anakku,
Selagi mana kamu mengharap dari manusia, selama itulah kamu berada dalam kemiskinan, namun bilamana kamu mengharapkan dari Allah, maka kamu menjadi manusia yang kaya. Kamu akan yakin bilamana Allah memberikan sesuatu kepadamu, maka tentulah itu yang baik bagimu, dan bilamana Allah menangguhkannya, maka itu adalah juga kebaikan bagimu.

Wahai anakku,
Seorang pesakit mesti memakan ubat mengikut apa yang diarahkan oleh doktor, walaupun sekali dua kali ia makan, mungkin sakitnya hanya hilang seketika sahaja, ia perlu terus sabar memakan ubat tersebut sehinggalah ia sembuh. Jangan kerana ia ingin segera sembuh, lalu ia menelan semua ubat tersebut sekaligus, tentulah mendatang mudarat baginya. Demikianlah Allah memberi rezki kepada hambanya sesuai dengan keperluannya, andainya Allah menurunkan semua rezkinya, nescaya matilah manusia dengan rezki tersebut. Sebagaimana matinya pesakit yang menelan kaesemua ubat sekaligus.

Wahai anakku,
Bersabarlah di atas kesusahan kamu di dunia ini, janganlah kerana kesusahan dan kemiskinan itu kamu melanggar larangan Allah. Kesusahan kamu di dunia dalam perhatian Tuhanmu. Ia tidak akan biarkan kamu menderita untuk menganyanya kamu, keran Allah tiada kepentingan denganmu,tetapi kamulah yang berhajat kepada Allah.

Wahai anakku,
Andainya kamu dalam kesusahan, perhatikanlah orang yang lebih susah darimu agar dengan itu kamu akan bersabar dan bersyukur. Andainya kamu senang, ingatlah saat kamu dalam kesusahan agar dengannya kamu mampu menolong orang yang susah.

Wahai anakku,
Kamu mendengar rayuan dan ritihan hamba Allah berhadapan dengan kesusahan hidup dunia, lalu ia sabar dengan ujian Allah lebih baik dari kamu mendengar gelaktawa manusia yang kaya yang durhaka kepada Allah.

Wahai anakku,
Engkau sabar sekejap dengan derita dunia, lebih ringan bagimu dari engkau ingin bersabar dengan azab Allah di akhirat. Engkau taat sekejap di didunia ini, nescaya kamu akan mendapat rahmat Allah yang berpanjangan di akhirat.

Senyumlah kepada dunia, kerana ia gagal menipumu.

syukur 2

Picture by Lift Me Up.

Perempuan Isteri

Dari ‘Abdurrahman bin ‘Auf –radhiallahu’anhu berkata : Bahwa Rasulullah saw bersabda :

Jika seorang wanita menjaga solat lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, menjaga kemaluannya dan mentaati suaminya maka dikatakan kepada wanita tersebut :

“Masuklah ke syurga dari pintu mana saja sesuai yang engkau kehendaki”.

Macam senang je kan. Susah sebenarnya, jalan mujahadah. Tuhan je yang tau.

A Year That Was

I was talking to my staff who was reminding me that tomorrow will be her “off” day. So I said “Eh, bukan awak baru cuti ke hari tu?”

I really wish dua minggu yang lalu tu, tak berlalu begitu pantas. I was driving alone tonight heading to Sri Hartamas, and as I switched the channel from flyfm currently playing top 30 songs for 2012, to Hafiz Hamidun’s Zikir Terapi, my mind was playing the slideshow of the summary of my 2012. I would like to assume that I did better than I was in 2011, although I am physically, emotionally and psychologically tired.But still I know and am grateful that I did good.

The third track of the album, named “Subhanallah” is so soothing to my ears, that when I saw beautiful lights from all the high ends condos in Mont Kiara, my mind wanders and imagine how heaven and paradise would look like. As if the song is the perfect soundtrack to imagine ourselves in a never neverland. Where we will be immortal. Where we will truly live. Forever.

Oh 2012. Uncountable nikmat.That is for sure. Laughter I shared with many, that I cant keep track of each faces and names, well wishes and prayers received that I don’t know how to repay. Heartaches? I have few.

Our hearts as described by our beloved Nabi Muhammad saw :

“Hati itu bersifat bolak balik. Hati bagaikan kuah yang mendidih dan menggelegak, simpang siurnya begitu licik, turun dan naik” (please get your copy of Solusi #51)

That one tiny piece of meat in our body, the heart. Small, but big in space. And yes, we want it to be filled with love and so much gratitude, and lets pray the Almighty guide us to the real love. His love.That our hearts need reminders and reaffirmation (seemingly Kritika’s favorite new word). Anyway, we are just going to be older by tomorrow.

And yeah, the Mayans was wrong. We are still alive!

See you in 2013, insya Allah

(kalau tak mati malam ni)

Screen shot 2012-01-02 at 7.42.16 AM